Az AHD kamerarendszerek fejlődése, technikai előnyei és telepítése

 

Ha az ember biztonsági kamerarendszer telepítésén gondolkodik előbb-utóbb belefut az AHD kamerarendszer kifejezésbe. Ez egy nem mindennapi kifejezés egy laikus számára így elsőre nem feltétlenül tiszta, hogy mit is takar. 

Az AHD kamerarendszer a biztonsági kamerarendszerek új generációja, amelyek az analóg technológia előnyeit ötvözik a digitális rendszerek képminőségével. Ebben a blogban megvizsgáljuk az AHD kamerarendszer fejlődését a CCTV kamerarendszertől kezdve, és elolvashatod az AHD rendszer technikai előnyeit és hogy mennyire könnyű telepíteni.

 

Az AHD kamerarendszer fejlődése

Az AHD (Analog High Definition) kamerarendszer fejlődése a CCTV (Closed-Circuit Television) rendszerekből indult. A CCTV rendszerek korlátozott halmazú monitorokra továbbítottak jelet, és ezek a rendszerek zártak voltak, azaz az egyes komponensek kizárólag egymáshoz voltak csatlakoztatva. Az AHD technológia fejlesztésének célja az volt, hogy áthidalja a rést az analóg rendszerek és az új HD rendszerek között

Az AHD kamerarendszer ennél sokkal fejlettebb. Képes nagyfelbontású videót továbbítani (720p vagy 1080p) analóg koaxiális kábeleken keresztül, ami sokkal jobb képminőséget eredményez. 

Összehasonlításképp: az AHD kamera felbontása kb. ötszöröse egy jó minőségű analóg kamerának! Az AHD kamerák a legtöbb esetben éjjel is magas minőségű képet biztosítanak, így külön megvilágítást nem igényelnek.

 

Az AHD kamerarendszer működése, technikai előnye

Az AHD kamerák a HD-TVI és HD-CVI technológiákhoz hasonlóan működnek, de kompatibilisebbek a régebbi analóg rendszerekkel, ami megkönnyíti a meglévő rendszerek frissítését. Így a régi analóg rendszerünk csupán az eszközök cseréjével átalakítható nagy felbontású (FULL-HD) rendszerré. A már kiépített koaxiális (vagy csavart érpáras) vezetékrendszert felhasználva a kamerák és a videórögzítő cseréjével látványos képminőség javulás érhető el.

Az AHD kamerarendszer technikai előnyei közé tartozik a nagyfelbontású videó, a hosszú távú átvitel, a zavartalan jelátvitel és a nagy kompatibilitás. A jelátvitel – ugyanúgy, mint a hagyományos analóg rendszereknél – tömörítetlen és veszteségmentes, így a kép késleltetés nélkül jelenik meg a fogadó oldalon. A késleltetés oka lehet például az IP kamera esetében, hogy először tömöríti a képet, majd elküldi azt az NVR rögzítőnek, ami kitömörítés után jeleníti meg a képet.

Az AHD kamerák képesek akár 500 méteres távolságig is továbbítani zavarmentesen, ami ideális a nagy területek, mint például parkolók vagy raktárak felügyeletére.

 

Az AHD kamerarendszer telepítése

Annak ellenére, hogy az AHD kamerarendszerek vezetékesek a tévhitekkel ellentétben könnyen telepíthetők. Mivel az AHD kamerák analóg jeleket használnak, nincs szükség bonyolult hálózati beállításokra vagy sávszélességre. Csak egy koaxiális vagy UTP  kábelre van szükség a video- és tápellátáshoz, ami csökkenti a telepítési költségeket és időt. 

 

Az AHD kamerák plug-and-play eszközök. Szó szerinti fordításban: “dugd be és használd” ez egy informatikai kifejezés, amely olyan eszközökre utal, amelyeket a számítógép automatikusan felismer és konfigurál, amint azokat csatlakoztatják. Ez azt is jelenti, hogy nincs szükség bonyolult beállításokra vagy manuális telepítésre), így a telepítésük a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb módon történhet. 

Ha szeretnéd növelni a kamerarendszered hatékonyságát olvasd el kapcsolódó cikkünket: Egyszerű tippek a kamerarendszered kiválasztásához és felszereléséhez

Ezek az előnyök teszik az AHD kamerarendszereket ideális választássá a biztonsági megfigyeléshez, különösen a nagy területek felügyeletéhez és a meglévő analóg rendszerek frissítéséhez.

Az AHD kamerarendszer jelentős fejlődést jelent az SSTV kamerarendszerekhez képest, mind a képminőség, mind a telepítés egyszerűsége szempontjából. Az AHD technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kihasználják a nagyfelbontású videó előnyeit anélkül, hogy lemondanának az analóg rendszerek egyszerűségéről és költséghatékonyságáról.