Biztonsági kamerákat nem is olyan régen még csak nagyáruházakban, üzemekben, plázákban láthattál. Ma már mindenki számára elérhetők, elterjedésük két fő oka az erőteljes áresés és az, hogy mindenfajta műszaki előképzettség nélkül beüzemelhetőek.

A technika fejlődésével manapság csak egy okostelefon és internet elérés szükséges ahhoz, hogy megnézd az élő képeket, mozgasd a forgatható kamerákat vagy akár módosíts a wifi kamera rendszer beállításain. Gyakorlatilag a világ bármely pontjáról kapcsolódhatsz a wifis kamera rendszeredhez.

Néhány könnyen hasznosítható tippel szeretnék segíteni neked a kameráid kiválasztásához és egyszer beüzemelésükhöz.

kép (szem.jpg) ALT: A biztonsági kamera úgy lát, mint te egy szemmel

Nincs nagy varázslat abban, hogy mit fog látni a kamera. Ez típustól vagy eléréstől független tulajdonság. Egy wifis kamera rendszer vagy egy IP kamera esetén egyformán igaz, hogy amit te látsz, azt fogja ő is. Nem lát át a bokron és a falakon, ahogyan te sem. Ha már kiválasztottad, hogy mit szeretnél látni (erről később még lesz szó), akkor keresd meg azt a helyet, ahonnan jól látod a kiválasztott részt és rögzíteni is tudod a kamerát. Azt azért vedd figyelembe, hogy egy átlagos kamera kb. 85-90 fokos szögben lát, tehát nagyjából derékszögben.

  1. Helyezz minden tojást egy kosárba, aztán figyeld a kosarat...

Más szóval nem kell mindent megfigyelni, az nem lenne túl gazdaságos és végtére is nem egy hadsereg vonul ellened (ha mégis, akkor kérj egyedi ajánlatot). Koncentrálj azokra a területekre, amik fontosak a számodra. Ezek persze esetenként eltérhetnek egymástól.

Egy boltban fontos lehet a kassza körüli terület és az értékesebb-apróbb termékek rész, egy családi háznál a bejárat és az ablakok környéke, egy kutyakozmetikusnál a kozmetikus asztal, egy méhésznél a méhkasok környéke...

Fontos, hogy ne akarj megfigyelni mindent, csak azért, mert ott van. Előbb gondolkodj és csak utána vásárolj!

  1. Két szabály a kamerák felszereléséhez

kép (biztonsagi-kameraszett-dom.png) Alt: kamerarendszer kül- és beltéri éjjellátó dómkamerákkal

Először is rakd olyan magasra a kamerákat, hogy ne lehessen könnyen elérni, leverni, elforgatni. Ha ez nehéz, vagy nem lehetséges, akkor ne cső kamerát használj, hanem „dome” kamerát. Wifis kamera rendszer és AHD kamera rendszer telepítésekor is választhats, hogy cső vagy dome kamerák legyenek a rendszerben. A dome típusú biztonsági kamera félgömb alakú, nincsenek rajta kiálló részek, így sokkal nehezebb kárt tenni benne, vagy leverni, hurkot dobni rá.

A második szabály csak azoknak fontos, akik nagyon biztosra akarnak menni. Helyezd el úgy a kamerákat, hogy minden kamera legyen benne valamelyik másik kamera látómezőjében. Ez hatásos szokott lenni pl. a vicces kedvű kollégáknál...

Mindkét típusú kamerarendszerre itt találsz példákat: wifis kamera rendszerek

  1. A bejárat szerepe

Lakásoknál, házaknál is fontos, hogy a bejárati ajtót megfigyeljük, de az üzleteknél, boltoknál van igazán napi haszna. Ha a rosszszándékú belépőt ilyen módon tájékoztatjuk arról, hogy biztosan lesz értékelhető felvételünk róla, akkor az jelentősen csökkenti az elkövetési hajlandóságát. Erőteljesebb a jelzés, ha egy monitort is raksz a bejárattal szembe, ahol látja magát, amint belép az üzletbe.

Nagyáruházak már használják ezt a trükköt.

  1. Vedd figyelembe a fényeket

kép (biztonsagi-kameraszett-cso.png) Alt: 3 kamerás kamerarendszer kül- és beltéri éjjellátó csőkamerával

Minden kameránk, függetlenül attól, hogy a kamera rendszer wifis vagy vezetékes kialakítású, rendelkezik éjjellátó funkcióval, de nem mindegyik hasonló mértékben. Vásárláskor figyelj az éjszakai látótávolságra. Ez típusonként 10 méter és 150 méter között változik. Éjjellátó kamerákat itt találsz.

Mivel ezek az értékek vaksötétben igazak, így egy közvilágítással megvilágított területen egy 20 méteres éjszakai látótávolságú kamera simán elláthat akár 30-40 méterre is. Lehetnek olyan területek, amiket szeretnél megfigyelni, de vaksötétben vannak és drága lenne megvilágítani őket. Itt könnyen és eredményesen használhatod a napelemes éjszakai reflektorokat (SOLAR-W5 és SOLAR-W7 napelemes reflektor). Nem kell mást tenned, mint kihelyezed az adott területre és beállítod a mozgásérzékelőjét. Szinte nappali fényt fogsz kapni, ha a lámpa mozgást érzékel, így a távolabb lévő kamera is jobb képet fog adni.

  1. Cső vagy félgömb kamerát válasszak?

Csőkamera vagy dómkamera

A kamerákat forma szerint általában két részre osztjuk. A mindenki számára ismert cső formájú kamera és a félgömb formájú „dome” kamera. Technikailag ugyanarra képesek, azt csak te tudhatod, hogy neked melyik tetszik jobban. A cső kamerák jobban felismerhetőek, így nagyobb az elrettentő hatásuk, a dome kamerákat kevesebben ismerik, ezeket egyszerűbb diszkréten telepíteni.

Általában az a tapasztalatunk, hogy kültérre inkább cső kamerákat használnak a vásárlóink, beltérre pedig inkább dome (félgömb) kamerákat.

  1. A kevesebb sokszor sokkal nem is kevesebb, csak sokkal olcsóbb...

Biztosan te is láttál már forgatható kamerákat. Ezek a PTZ (Pan-Tilt-Zoom) kamerák vízszintesen és függőlegesen is elforgathatóak, gyakorlatilag körbe tudnak nézni, ezért az utóbbi pár évben nagyon megnőtt a népszerűségük. Mielőtt azonban ilyen kamerát vásárolnál gondold át, hogy ki- vagy mi fogja vezérelni.

Ha csak kirakod a házad falára, az üzleted elé, ha nem tudod kihasználni a vezérelhetőségéből adódó előnyöket, akkor a forgatható kamerádnak pont annyi hasznát veszed, mint egy jóval olcsóbb fix kamerának, mivel mindkettő csak egy irányba fog nézni. Ebben az esetben érdemesebb inkább több fix kamerát vásárolnod ugyanazért az árért.

A kettő közötti megoldás az olyan, fejlett mozgáskövetéssel ellátott forgatható kamera, mint a Fisotech smart wifi PTZ kamera, ami önállóan képes követni az előtte elhaladó mozgó tárgyat, személyt.

Forgatható wifis kamera

Amennyiben wifis kamera rendszereink mellett AHD kamerarendszereinket is szeretnéd jobban megismerni, úgy olvasd el az AHD kamerarendszer: Az analóg és digitális technológia ötvözete című írásunkat. Ha segítségre van szükséged kamerarendszered kiválasztásához, hívj minket a 06/20/569- 8848-as számon vagy a www.kameradepo.huoldalon!