A PTZ (pan-tilt-zoom) távolról vezérelhető kamerák egyre elterjedtebbek a modern biztonságtechnika területén. Az elterjedésüket annak köszönhetik, hogy a hagyományos kamerákkal szemben állítható optikai rendszerrel és mozgatható házzal rendelkeznek, ennek köszönhetően pedig a kültéri PTZ kamerák a környezetet a hagyományos kameráknál nagyobb területen tudják megfigyelni.

Mi az a PTZ kamera?

A PTZ kamera rövidítés a "pan-tilt-zoom" kifejezésre utal, ami a mozgatható optikai rendszert jelenti. Az optikai rendszer lehetőséget ad arra, hogy a kamera a meghatározott területre fókuszáljon..

A mozgó optikai rendszer általában két tengelyen mozog: függőlegesen és vízszintesen. A kültéri PTZ kamera gyakran rendelkezik beépített zoom funkcióval is, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a kamera távolabbi tárgyakra, területekre, emberekre is rá tudjon közelíteni.

PTZ kamerák előnyei a hagyományos kamerákhoz képest

Néhány példa, arra, amit egy hagyományos kamerával nem, de egy kültéri IP PTZ kamerával könnyen meg lehet oldani.

  • akár 50-100 méterre lévő személyekre, tárgyakra, helyekre is ráközelíthetsz, a kép mindig tiszta marad,
  • beállíthatod úgy a kamerát, hogy egy előre meghatározott útvonalat „járjon végig”, így akár 5-10 kamera munkáját is elvégeztetheted vele,
  • laser infrájának köszönhetően vaksötétben 100-150 méterre is ellát.
  • Követni tudod a mozgást a megfigyelt területen. Pl. a boltban egy bolti szarka mozgását, egy telephelyen a gépjárműforgalmat…

Elég gyakran előfordulhat hogy több területet szeretnél megfigyelni otthonodban, a boltodban, vagy egy üzemben,, amik közül néhány közel van, néhány pedig távolabb. Hagyományos kamerákkal minden egyes területet külön-külön kell megfigyelni: pl. 3 közeli és 3 távoli hely esetén 6 kamerát kell használnod, ami figyeli a 6 területet, de a köztes részeket nem.

Egy Fisotech IP PTZ kamera ezt a feladatot akár egyedül is képes elvégezni:csak kapcsold be a járőrözési funkciót és mutasd meg a kamerának a 6 különböző területet. A kamera ezután automatikusan végig fogja pásztázni az általad meghatározott útvonalat, ráközelít a megfigyelendő területekre és ha végzett, akkor folytatja elölről és “dolgozik” a nap 24 órájában.


A PTZ kamera felhasználási területei - általános felhasználási tippek

A PTZ kamerákat széles körben használják az ipari, kereskedelmi és magán biztonsági területeken. A PTZ kamerák a következő területeken lehetnek kifejezetten hasznosak:

  1. Önálló Biztonsági kamerként
  2. Városi térfigyelő rendszerek
  3. Közlekedési megfigyelő rendszerek
  4. Kereskedelmi biztonsági rendszerek
  5. Stadionok és sportközpontok
  6. Építési területek és nagyobb létesítmények

A PTZ kamerák sokoldalúsága és mozgatható optikai rendszere miatt az eszközök alkalmazhatóak szinte minden olyan területen, ahol nagyobb biztonsági felügyeletre van szükség.

Az ipari területeken a PTZ kamerákat gyakran használják az építőiparban és a nagyobb építkezéseken, ahol az eszközök segítségével nyomon követhetők a munkaterületek és a különböző folyamatok.

A kereskedelmi területeken a PTZ kamerákat az üzletek és a bevásárlóközpontok biztonsági rendszereiben használják, hogy megelőzzék az értékek eltulajdonítását és a vandál tevékenységet.

A városi térfigyelő rendszerekben a PTZ kamerák lehetővé teszik a városi események és közterületi tevékenységek megfigyelését és nyomon követését. A kamerák képesek felügyelni az utcákat, parkokat és egyéb közösségi területeket, így a hatóságok és a rendőrség nagyobb biztonságot garantálhatnak a lakosság számára.

A stadionok és sportközpontok biztonsági rendszereiben a PTZ kamerák lehetővé teszik a nagyobb rendezvények és sportesemények megfigyelését. Az eszközök nagy felbontású képeket biztosítanak, így könnyen követhetőek az események és a tömegmozgások.


Összefoglaló

A PTZ kamerák az ipari, kereskedelmi és magán biztonsági területeken hasznos eszközök, így ha szeretnéd ipari területeidet vagy otthonodat a legnagyobb biztonságban tudni, akkor válaszd nyugodtan a Fisotech PTZ kamerákat. Megbízhatóak, jó minőségűek és árban is szuperek.Ráadásul a zoom funkcióval rá tudsz közelíteni a fontos területekre, hasonlóan egy távcsőhöz, így a kiválasztott rész sokkal részletgazdagabb lesz. Pl. le tudod olvasni egy autó rendszámát, felismerhetővé tehetsz egy távoli arcot. Tehát, ha olyan kamerát keresel, amivel egyszerre több területet tudsz megfigyelni és ki tudsz váltani vele fix objektívű kamerákat, akkor egy PTZ kamera tökéletes választás lesz számodra.